”Pe locuri, fiți gata, start!” - creșterea rezultatelor privind dezvoltarea timpurie a copiilor romi


O altfel de poveste la Cercul povestitorilor (Cazanesti, judetul Ialomita) – 29 ianuarie 2016

cazanesti 1cazanesti 2In cadrul programului ”Your Story” (Cercul Povestitorilor) din Cazanesti (jud. Ialomita), in data de 29 ianuarie 2016 s-a comemorat Ziua Internationala a Victimelor HolocaustuluI romilor in perioada 1941- 1945. La  eveniment, organizatorii au avut un invitat de onoare – un supravietuitor al deportarilor in Transnistria.

Batranul supravietuitor, Mihai Gica, nascut in anul 1930, si-a amintit de zilele cand din satul Tuguiatu (jud. Braila) un copil de numai 10-12 ani pe atunci a fost luat din ordinul Generalului Antonescu, urcat in carute alaturi de familie si de celelalte rude si dus departe, in Transnistria, cu promisiunea ca acolo familia va primi de munca si alte ajutoare. Toate cele promise au fost minciuni, oamenii au fost deposedati pe rand de bunuri (carute, aur si alte obiecte) si separati de familie. Deportatii erau obligati, bolnavi fiind, sa desfasoare munci grele. Multi au murit de foame din cauza bolilor sau a tratamentelor brutale aplicate de garzile din lagare. Copil fiind, Mihai Gica vedea in jurul sau moarte si durere, insa isi pastra credinta ca va veni o zi in care isi va revedea familia de care fusese separat si pe care nu a mai vazut-o niciodata, inclusiv locurile natale.  A sosit si ziua in care au fost eliberati din lagare, s-a  reintors in Romania, dar de asta data in localitatea Grindu (jud. Ialomita) in anul 1944. Toate acestea se intamplau intr-o iarna grea, in bordeiele saracacioase, mancand manduc (turtoi din malai si tarate de grau), sperand la un nou inceput. Dar si  de aici au fost prigoniti de nemti, retragandu-se catre Cazanesti, unde Nea Gica si-a intemeiat mai tarziu o familie, avand o fata si trei baieti.

Astfel la Cercul Povestitorilor, printre povestile copiilor, am ascultat de aceasta data o poveste reala si cutremuratoare din care am inteles ca cel mai de pret lucru este viata. Relatarea din cadrul evenimentului special de la Cazanesti fost facuta de echipa de organizare a Cercului povestitorilor de la nivel local (Mihaela Pana si Anisoara Manea), alaturi de echipa locala a proiectului – educatoarea, mediatorul scolar si facilitatorul comunitar.