”Pe locuri, fiți gata, start!” - creșterea rezultatelor privind dezvoltarea timpurie a copiilor romi

Despre proiect

grafic2

Proiect: Pe locuri, fiti gata, start! – cresterea rezultatelor privind dezvoltarea timpurie a copiilor romi

Performanta incepe cu pasi mici!

Finantat prin intermediul Mecanismului FInanciar Norvegian 2009-2014, RO 25 – Combaterea saraciei, proiectul ”Pe locuri, fiti gata, start!” – cresterea rezultatelor privind dezvoltarea timpurie a copiilor romi are, drept obiectiv principal, cresterea calitatii serviciilor de educatie timpurie pentru copiii de etnie roma dezavantajati din comunitatile din Romania.

Functionand in 11 localitati din 6 judete din Romania, proiectul va include peste 1000 de copii cu varsta de pana la 6 ani si pe familiile acestora, prin intermediul programelor si serviciilor educationale oferite. Beneficiarii directi ai proiectului vor fi 560 de copii si familiile acestora, care vor beneficia de programe educationale de calitate, astfel incat rezulatele obtinute, ulterior, de copii in scoala primara sa fie cat mai bune.

Prin intermediul proiectului, vor fi constituite si sustinute 14 noi grupe de gradinita in cadrul celor 11 localitati incluse in proiect. Proiectul ”Pe locuri, fiti gata, start!” va incepe cu o componenta de infrstructura, sustinand interventii de amenajare/reabilitare/renovare/extindere pentru spatiile de gradinita. Proiectul va fi implementat pe o perioada de 29 de luni – din decembrie 2014 si pana in aprilie 2017.

In plus fata de serviciile educationale (programe de gradinita) pe care beneficiarii directi ai proiectului le vor primi, proiectul va oferi servicii educationale suplimentare pentru familiile incluse in proiect si pentru comunitati. Proiectul ”Pe locuri, fiti gata, start!” va avea si o componenta de sprijin material care este menit a asigura resursele financiare pentru familiile ai caror copii participa la programele de gradinita si care va fi oferit in baza participarii constante in proiect.

Programele educationale implementate in cadrul proiectului ”Pe locuri, fiti gata, start!” – cresterea rezultatelor privind dezvoltarea timpurie a copiilor romi:

  1. Program de gradinita pentru copiii inclusi in cele 14 noi grupe de gradinita, oferit constant, pana la finalul proiectului;
  2. Biblioteca de jucarii (Toy Library) – spatiu echipat cu jocuri, jucarii si carti, prin intremediul caruia toti copiii din cele 11 localitati pot utiliza materiale educationale;
  3. Cercul povestitorilor (Your Story) – serii de evenimente prin care familiile care au in grija copiii inclusi in grupele de gradinita invata cum sa citeasca povesti copiilor si cum sa sustina dezvoltarea educationala a acestora;
  4. Consolidarea relatiei dintre scoala, casa si comunitate (Home School Community Liaisons) – serii de evenimente prin intermediul carora persoanele care au in grija copiii inclusi in grupele de gradinita devin educatori pentru o zi, menite sa consolideze increderea in procesele educationale;
  5. Evenimente comunitare (Community Motivation Events) – serii de evenimente organizate cu toti membrii comunitatii din cele 11 localitati prin intermediul carora se consolideaza increderea in puterea comunitatii de a sustine dezvoltarea educationala a tuturor copiilor.

Proiectul ”Pe locuri, fiti gata, start!” este implementat de Fundatia Roma Education Fund (REF) Romania, in parteneriat cu alte 5 organizatii neguvernamentale – Asociatia Centrul pentru Educatie si Drepturile Omului (CEDO), Asociatia Divers, Asociatia Dreptate si Fratie, Fundatia Ruhama si Roma Education Fund (REF) Ungaria. Proiectul va fi implementat in 6 judete – Bihor, Calarasi, Dambovita, Ialomita, Mures si Salaj, unde vor fi constituite 14 noi grupe de gradinita in 11 localitati. Proiectul va beneficia de suport tehnic din partea Bancii Mondiale din Romania, fiind sustinut de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice. La nivel local, proiectul va beneficia de sustinerea Primariilor, a Consiliilor Locale si a Inspectoratelor Scolare Judetene.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *